Sonja Braafhart

Doel van de dressuur

Als we een veulen in de wei observeren, dan kunnen we concluderen dat moeder natuur het veulen al heeft voorzien van alle eigenschappen die horen bij een volledig afgericht dressuur- en hogeschoolpaard.

Zijn bewegingsmechanisme, de activiteiten van de verschillende ledematen en de samenwerking daarvan zijn al zichtbaar bij het rondspringende jonge paard. Het zijn vrije, natuurlijke en elastische bewegingen, van passage tot hogeschoolsprongen.

De ware dressuur is dus een natuurlijke gymnastiek voor het paard waardoor zijn krachten gestaald en zijn ledematen soepel gemaakt worden.

Door de dressuur zoals wij die kunnen aanbieden aan het paard zullen zijn sterke kanten zich verder ontwikkelen en komen zijn verborgen kwaliteiten meer aan het licht doordat zijn natuurlijke scheefheid omgezet wordt in rijkunstig evenwicht. Hoe meer het paard in balans komt, wat we ook wel het rechtgerichte paard noemen, hoe meer er volkomen harmonie ontstaat in de samenwerking van de afzonderlijke lichaamsdelen.

Het paard zal hierdoor op geringe aanwijzingen van de ruiter en zonder dwang, dezelfde mooie bewegingen uitvoeren als die moeder natuur hem gegeven heeft, alleen nu zonder de nodige opwinding, maar in ontspanning en met de nodige bewustwording van zijn lijf. 

Helaas is het voor veel paarden tegenwoordig niet zo eenvoudig om balans en harmonie in hun lijf te blijven ervaren. Door verschillende oorzaken zoals doorgefokte paarden, verkeerde trainingen zijn er veel paarden met onnodige blessures. Maar door het paard op passende wijze te trainingen, is hij vaak in staat om compleet te genezen van zijn blessure of ongemak.