Mijn paarden

Het wezen paard is al bijzonder van zichzelf, maar ieders unieke eigenheid, hun karakter en hun persoonlijke verhaal maakt het paard nog boeiender. Ik wil je daarom graag mijn kudde aan je voorstellen. 

 
 

Schweppes

Schweppes werd door een liefdevolle vrouw weggehaald uit een paard onwaardige situatie in België. Hij werd daar als toeristenpaard gebruikt. Hij was veel te mager en totaal in zichzelf gekeerd. Zijn fysieke en mentale problemen waren erg gecompliceerd. Hij had hoefkatrolontsteking aan drie benen waardoor hij ernstig kreupel liep, daarom kwam hij bij ons op De Maesberg terecht. Er ontstond al snel iets bijzonders tussen mij en Schweppes. We hadden echter een lange weg te gaan. Vertrouwen in en liefde voor de mens had Schweppes allang verloren. Hij wilde eigenlijk niets, alleen met rust gelaten worden. Maar ik geloofde in hem, ik wilde hem helpen om zichzelf opnieuw te ontdekken, zodat hij weer trots op zichzelf kon zijn. Ik hoopte op een lichte sprankeling in zijn ogen. Het verleden vergeten en een nieuwe start maken. Het is een periode geweest die niet makkelijk was voor hem. Maar door de training, positieve aandacht en zijn nieuwe kudde begon hij langzaam op te knappen. Onze inspanning werd in 2009 bekroond met het behalen van de Squire test van Bent Branderup. Een enorme prestatie wat ik twee jaar daarvoor nooit had durven dromen. Schweppes was er weer, sterker dan ooit. 

Inmiddels is Schweppes al 15 jaar in mijn leven, mijn absolute soulmate. Van onzichtbaar paard is hij mijn paradepaardje geworden. We hebben samen de Piaffe ontrafeld, de levade ontdekt en veel gereisd samen. 
 

 

 
Ziwi de Ort

Ik ren zelden achter een paard aan, maar omarm wat ik tegen kom. Zo kwam ik Ziwi tegen tijdens een bezoek aan Andalusië. Hij was toen 5 jaar jong en onbeleerd, maar helaas niet ongeschonden. Zijn ogen, daar verdronk ik in. Zoveel liefde en warmte had ik nog nooit in een paardenoog gezien. Zijn bescheidenheid in combinatie met zijn stoere uitstraling zorgde ervoor dat iedere vezel in mijn lijf begon te tintelen. Dat wonderen bestaan lees je in mijn boek ‘Vrij met je paard’, zo ook hoe Ziwi in mijn leven is gekomen. Het ene wonder na het ander gebeurde en Ziwi stond 4 maanden later bij mij op stal. 

Ziwi is een zeer sensibele hengst, heeft tijdens zijn eerste jaren in Spanje het een en ander meegemaakt waardoor hij nu nog steeds erg op zijn hoede is, de drempel naar blinde paniek is nog steeds erg laag. Maar juist doordat hij zo ongelofelijk gevoelig is leert hij mij zo veel. De duidelijkheid die hij nodig heeft als hengst, maar tegelijktijdig ook de zachtheid waar hij om vraagt, zorgt ervoor dat onze communicatie is gestegen naar een hoog niveau. Zijn focus en concentratie is zo sterk, dat wij samen inmiddels op intentie en gedachte kunnen communiceren. Ziwi is wat ik nodig had om mijn trainerschap te verfijnen, de puntjes nog meer op de i te zetten. Hij is absoluut een geschenk uit de hemel en nog steeds laat hij mijn hart sneller kloppen.
 

 

 

Onix, mijn grote zwarte charmeur. Hij is bij mij gekomen omdat hij tijdens het beleren een naar ongeluk heeft gehad. Hij is achterover gevallen en heeft tijdens die val zijn heup verbrijzeld. Het was daardoor onmogelijk om hem nog te berijden. Ik heb hem echter veel aan de hand getraind waardoor hij vervangende spieren kreeg die zijn beperking konden opvangen. Uiteindelijk, na 2 jaar handwerk, kon ik hem weer berijden, maar het bleef een emotionele trigger voor hem. Hij begon te headshaken. Ook al had ik een volledig medisch team van dierartsen, chiropractie, osteopathie achter me staan die zeiden dat hij onmogelijk nog pijn kon hebben, heb ik Onix toch beloofd om nooit meer op hem te gaan rijden. Onix heeft echter andere kwaliteiten. Door het handwerk is hij enorm sterk geworden in zijn lijf en geest. Met zijn grote gespierde lijf, zijn glanzende ogen loopt hij zonder enige uitnodiging op iedereen af. Blakend van zelfvertrouwen gaat hij ervanuit dat iedereen zijn aanwezigheid op prijs stelt. Onix is een top coachpaard. Respect voor iemands persoonlijke ruimte is ver te zoeken zodra iemand het lastig vind om grenzen aan te geven. Maar ook is Onix op spiritueel niveau erg gevoelig. Tijdens (trauma)opstellingen is hij degene die aangeeft waar het om gaat. Contact met voorouders, overledene en dader situaties legt hij met gemak. Onix blinkt uit in de taak die hij op zich genomen heeft. 

Onix-1.jpg
 

 
Baron

Baron, inmiddels de derde hengst die ik uit Andalusië heb gehaald. Voordat ik hem kocht kende ik hem al bijna 3 jaar. Baron was van een vriendin van mij. Ik kwam met regelmaat naar Andalusië om hun les te geven. Baron is, in tegenstelling tot Ziwi, een dominante hengst. Bijten, los willen breken en andere hengsten streken liepen als rode draad door zijn dagelijkse bezigheden. Rijtechnisch was hij keurig en hoog opgeleid, maar in de hand was het zacht uitgedrukt een draak! Mijn vriendin en Baron haalden helaas niet meer het beste in elkaar naar boven, zoals dat kan gaan in een langdurige relatie, waarbij beide toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Zo werd Baron mijn nieuwe uitdaging. De omschakeling van jaren in Spanje te hebben geleefd naar Nederland, veel nieuwe prikkels, nieuwe paarden om hem heen en de nieuwe regels was pittig voor Baron. Vanuit zijn veilige en dagelijkse routine werd hij als het ware wakker geschud in een wereld die 180 graden anders was voor hem. Maar vooral ook in de omgang met mij was hij erg zoekende. De strijd die hij kende, en waar hij zijn kracht uit haalde, ging ik niet met hem aan. Geen boosheid meer, maar liefde en rust. Met veel heftige down’s, zowel voor hem als voor mij, heeft hij zijn langzaam zijn harnas afgedaan. Door een heftig ongeluk wat we samen hebben gehad waardoor ik meer dan een jaar moest revalideren heb ik de ruimte kunnen creëren om hij mentaal meer in balans te krijgen met behulp van verschillende therapieën. Ondertussen is Baron een echte vriend geworden, kunnen we samen sparren in pure mannelijke kracht, maar is er absoluut ook zachtheid en respect bijgekomen. Ik moet eerlijk toegeven dat Baron me heeft laten voelen wat angst is, maar terugkijkend hebben we elkaar exact gegeven wat nodig was voor ons beide. Nu zijn we klaar om samen de wereld te veroveren.  
 

 

Paarden die bij mij binnen komen zijn vaak paarden die langdurig onder stress en pijn gestaan hebben en hebben daardoor lange tijd van bezinning nodig. Vaak zijn deze paarden lusteloos. Ik geef ze dan in eerste instantie alle tijd die ze nodig hebben om bij te komen en tijd op kennis te maken met hun nieuwe kudde. Vaak is dat al een helend proces op zich. 
Nieuwe paarden worden altijd zonder problemen opgenomen door mijn kudde, waarin ze 24 uur per dag samen leven, helemaal wanneer een paard fysiek en mentaal in nood verkeerd. Mijn andere paarden weten feilloos wat er aan de hand is en geven exact datgene aan het nieuwe paard dat hij/zij op dat moment nodig heeft. Juist de paarden die op deze wijze bij mij binnen zijn gekomen lijken een extreem gevoelige sociale gave te hebben ontwikkeld. De basis van vertrouwen en veiligheid ontstaat al vrij snel doordat het nieuwe paard bescherming vindt in de kudde.

 
Crispina

Zo ook kwam de Andalusische merrie Crispina bij ons. Ik heb haar overlaten komen uit Spanje. Ze stond daar alleen, de zwerm van honderden vliegen die om haar heel leefde niet meegerekend, ze was veel te zwaar, was van voor tot achter beschadigt van de zomerexceem. Ze had zo verschrikkelijk veel jeuk en door de overmatige suikers die ze binnenkreeg door het fruit wat ze te eten kreeg, stond ze op het punt om bevangen te raken. Het ene moment was ze totaal afgesloten en het andere moment veegde ze de vloer met je aan.  Zo wisselend was ze in haar karakter. Uit medelijden, maar ook uit nieuwsgierigheid heb ik haar gekocht. Wie is deze merrie? Wat zit er onder het leed verscholen? Het beeld van een prachtige vlinder die onder de modder bijna aan het verdrinken was kwam bij me boven. Totaal uitgepunt kwam ze na een reis van 4 dagen bij mij in Nederland aan. Een week lang heeft ze geslapen. Daarna is ze bijna aan een stuk door twee jaar ziek geweest. De ene hoefzweer naar de anderen, soms bij twee hoeven tegelijk waardoor ze weken niet kon staan. Ik heb serieus meerdere keren gedacht dat ze dood zou gaan. Een heftig detox proces werd in gang gezet door normaal paardenvoer, maar ook door de aandacht die ze keer. Haar detox proces ging door diepe fysieke en mentale lagen en duurde ruim 2 jaar. Inmiddels is Chrispina in haar vrouwelijke kracht gekomen en is ze er inderdaad die prachtige vlinder geworden. Ze is werklustig, licht, sierlijk en kan ze prachtig bewegen. Haar trainen en rijden is een feest!

 

 

Mijn kleine ondeugende vriend Winnetou is eveneens een waardevolle collega voor mij. Winnetou ziet het hele leven als een groot feest. Hij kwam bij ons, zo groen als gras, had nog geen zadel op zijn rug gehad. Mijn dochter heeft spelenderwijs, zonder zadel en bitloos op hem leren paardrijden. Hij heeft bij ons in de kudde alle ruimte gekregen om zijn eigenheid, oftewel, zijn gekkigheid, te ontdekken. Hij doet waar hij zin in heeft, maar het mooie is dat hij daar nooit misbruik van maakt. Als verlengstuk van ons gezin is hij de initiatiefnemer van de kudde geworden. Winnetou is een ideale pony voor mensen die hun leidinggevende kwaliteiten onder de loep willen nemen. Hij staat daarom vaak aan mijn zijde tijdens coachsessies.
 

Winnetou
 

 
Wilady

Deze prinses is eigenlijk het paard van mijn dochter, maar maakt daardoor ook deel uit van onze kudde. Wilady is een gevoelige en eigenzinnige dame. Ze eist met respect behandeld te worden anders zet ze zonder pardon haar tanden in je hoofd. Ze eist ook dat je laat zien wie je bent, anders negeert ze je volkomen. Maar heb je haar respect verdient dan gaat ze absoluut voor je door het vuur. Ondanks dat ze het paard van mijn dochter is, is ze mijn grote vriendin. Een vriendin in een paardenlijf, dat is ook de manier waarop we samen communiceren. Gelijkwaardigheid is het sleutelwoord in de omgang met Wi. Zo trainen we samen en ik zet haar in voor sommige coachsessies. 


Niet meer fysiek op deze aarde aanwezig, maar in een andere dementie nog steeds aanwezig zijn deze dierbare overleden paarden. Er zijn veel paarden waarvan ik afscheid heb moeten nemen, maar deze vier zijn op zielsniveau nog steeds aanwezig. Deze paarden zijn als spirit regelmatig aanwezig als er belangrijk werk te doen staat, als er beslissingen genomen moeten worden of als steun. 
 

 

 
De Maesberg - Eye

In 2004 is Eye bij ons gekomen. Ik heb haar gekocht toen mijn dochter Shen 2 jaar oud werd. Shen opende de stal waarin we Eye als verassing voor haar hadden ingezet. Het eerste wat Shen zei toen ze haar zag was "Aai". Zo is de naam van deze bijzondere Shetland merrie geboren, alleen wij hebben er Eye van gemaakt vanwege de mooie stippel 'ogen' op haar billen. Nadat Shen vele avonturen beleefd had met Eye, is als vanzelfsprekend de pony overgegaan naar onze zoon Silvano. Ineens was Eye geen lieve meisjespony meer met een roze halstertje en glitters in haar manen, maar veranderde ze in een stoere jongens cowboypony. 
Onze kinderen zijn inmiddels groot, Eye blijft een belangrijk onderdeel van ons gezin. En ook in de kudde heeft Eye een belangrijke taak op zich genomen. Ze is door de jaren heen opgeklommen in de kudde en ze heeft zichzelf geprofileerd als leidende merrie.
Onze Eye is het bewijs dat je niet lichamelijk sterk hoeft te zijn om een leider van de kudde te zijn. Eye laat je verbaasd toekijken als ze haar machtspositie in de kudde toont. Ieder paard, hoe groot ook, maakt plaats voor haar. Alles gebaseerd op haar enorme intuïtieve wijsheid, respect en vertrouwen. Het gebeurt daarom ook regelmatig dat Eye actief aanwezig is bij een coachsessie in het veld of tijdens een opstelling.

 

Niet meer fysiek op deze aarde aanwezig, maar in een andere dementie nog steeds aanwezig zijn deze dierbare overleden paarden. Er zijn veel paarden waarvan ik afscheid heb moeten nemen, maar deze vier zijn op zielsniveau nog steeds aanwezig. Deze paarden zijn als spirit regelmatig aanwezig als er belangrijk werk te doen staat, als er beslissingen genomen moeten worden of als steun. 
 

 
Perfecto

Als twee jarige hengst kwam ik hem tegen in de bergen van Andalusië. Ik was op slag verliefd. Zijn ogen keken dwars door mij heen. Nog maar 2 jaar jong, maar als zoveel wijsheid. Helaas is Perfecto op 4 jarige leeftijd plotseling door een ongeluk overleden. 
 

 

 
Z-Nolinde

Deze prachtige merrie, Z-Nolinde, is 12 jaar in mijn leven geweest. 12 turbulente jaren waarin ze me heeft geleerd te geloven in datgene wat onmogelijk leek.  Ze staat op de cover van mijn boek ‘Vrij met je paard’. Zetty was bijzonder in alle opzichten. Wij waren voorbestemd voor elkaar en ons zielscontact gaat zo diep dat we nu nog met elkaar communiceren alsof ze nog bij me is. 
 

 

 

Ik was meteen verliefd op Pjotter. Hij kwam bij me omdat hij al langdurig kreupel was. We hebben een intensief traject samen afgelegd. Hij heeft me een essentiële inzicht laten inzien en laten ervaren. Namelijk, het is niet zo zeer belangrijk hoe je er uitziet of welke beperking je hebt, alleen op het moment dat je geen zelfliefde kan ervaren loop je tegen je beperkingen aan. Houd je van jezelf dan zijn er mogelijkheden in overvloed. 
 

Pjotter
 

 

Fury is al jaren geleden overleden, hij is 28 jaar in mijn leven geweest. Iedere minuut van zijn leven zijn wij samen geweest. Hij was, na een periode van vele pony’s, mijn eerste eigen paard. Bij hem heb ik alles ‘fout’ mogen doen. Door zijn harde, wijze en pijnlijke lessen heeft hij me op het pad gebracht van communiceren met respect en vertrouwen. 
 

Fury