Paardencoaching

Wat is Paardencoaching?

 

In het contact met paarden zijn we allemaal opzoek naar de magische verbinding. Het niveau van bewustzijn in de verbinding met het paard verschilt per combinatie, zonder over goed of fout te spreken. 

Vaak zijn we al te ver verdwaald in ons doen van alle daagse dingen, we zitten vast in een web van gedachtes en patronen. We hebben onszelf verstopt onder een dikke jas en alle zakken hebben we gevuld met beperkende overtuigingen, vastzittende patronen en angsten. We hebben allemaal, in meer of mindere mate, een basisangst om afgewezen te worden, niet goed genoeg te zijn en daarom gebruiken we allerlei overlevingsstrategieën om onze kwetsbare ‘ik’ te beschermen. We creëren als het ware onze eigen werkelijkheid. Uit veiligheid kiezen we voor het bekende en dragen we al onze fysieke, mentale, emotionele en erfelijke ballast met ons mee. De hele dag hebben we die zware dikke jas aan, terwijl we zo verlangen naar vrijheid. Het paard is als geen ander in staat om ons te confronteren met de inhoud van onze jaszakken.

Helaas datgene wat we nu juist zo graag verborgen willen houden ziet het paard.

Het is niet voor niks dat het paard bekent staat als doortastende coach. Er komen allerlei aspecten naar boven als we in contact gaan met het paard, ongeacht of je nu een eigen paard bezit, paardrijd op een manege of dat je helemaal niks met paarden hebt in je dagelijkse leven.

Persoonlijk leiderschap, relatie, non-verbale communicatie komen aan de orde zodra je oog in oog staat met een paard.

Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat het paard direct spiegelt waar jij in je dagelijkse leven ook tegenaan loopt.

Het werken en samenzijn met paarden brengt je daarom dichterbij jezelf en geeft je inzichten in de manier waarop jij (onbewust) handelt. 

Er zijn drie manieren waarop wij communiceren: visueel, vocaal en verbaal. Onder visueel verstaan we onze houding, onze gezichtsuitdrukking en de manier van ademhalen. Dit vertegenwoordigt maar liefst 55% van onze gehele communicatie.  Vocaal is het tempo en de toon waarmee we praten, dat is gemiddeld 38% van onze communicatie. En 7 % van onze communicatie is verbaal en bestaat uit woorden. Dus voor 7% kan het paard ons daadwerkelijk niet verstaan. Het paard krijgt dus veel informatie binnen via ons lichaamstaal.

Het paard ziet hoe iemands beleving is op dat moment, de manier waarop iemand zijn eigen werkelijkheid interpreteert en creëert met zijn gedachtes en intenties en hoe hij dat verwerkt.

Zeer waardevolle informatie dus die het paard aan kan aflezen en het zou toch zonde zijn als we geen gebruik van zouden maken, toch?